31 Ocak 2016 Pazar

Açıklayıcı Anlatım

Bilgilendirme amacıyla yazılan fikir yazılarında ve ansiklopedi, ders kitabı gibi bilimsel eserlerde kullanılan bir anlatım biçimidir. Bir konuda bilgi vermek, bir konuyu öğretmek, aydınlatmak amacındadır. Günlük yaşamda da sık başvurulan bir anlatım biçimidir; "niçin", "nasıl", "neden" gibi sorular açıklama ile karşılanabilir.

"Milyonlarca kişi kitap okuyor, müzik dinliyor, tiyatroya sinemaya gidiyor. Neden? Belli ki kendisini aşmak istiyor insan. Gerçek anlamda insan olmak istiyor. Ayrı bir birey olmakla yetinmiyor; bireysel yaşamının kopmuşluğundan kurtulmaya, bireyciliğinin bütün sınırlarıyla onu yoksun bıraktığı ama yine de onu sezip özlediği bir dostluğa, daha anlamlı bir dünyaya geçmek için çabalıyor."

"Çocukluk ve gençlik çağında işlenen suçlar, bütün dünyada en çok tartışılan toplum sorunlarından biridir. Yapılan incelemeler 18 yaşından önce işlenen suçların hızla yaygınlaştığını göstermektedir. Daha önemlisi, suçluluk oranındaki yükseliş, gençlik nüfusunun artış oranından daha hızlı olmaktadır. Suça yönelen gençlerin yaş ortalaması gittikçe düşmekte, topluca işlenen suçlar artış göstermektedir. Toplumlardaki hızlı değişmeler, siyasal çalkantılar, geleneksel değerlerin zayıflaması, sosyal eşitsizlikler suçluluğu artırmaktadır. Başka bir deyişle gençlerin suça yönelişinde toplumsal etkenler önemli bir yer tutmaktadır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder