28 Ocak 2016 Perşembe

Sıra Noktalar (.....)

Türkçe'de sıra nokta (.....) işaretinin kullanıldığı başlıca yerler:

a. Aynen üç nokta gibi,  bir alıntıda atlanmış bölümlerin bulunduğunu belirtmek için kullanılır. Bu kullanım sırasında dikkati çekmek için sıra noktalar parantez içine alınabilir.

'...İstanbul’un en işlek meydanlarından olan Beyazıt’ın ismi 27 Mayıs’tan sonra “Hürriyet Meydanı”na çevrilmiş ve senelerce bu ismi taşımıştı. Ama bir kişi bile “Hürriyet Meydanı” demezdi, orası hep “Beyazıt” idi, “Hürriyet Meydanı” sadece o tarafa giden otobüslerin ve troleybüslerin üzerlerindeki yazılarda kalmıştı ve bu işgüzarlık seneler sonra neyse ki nihayet buldu.' (Murat Bardakçı)

'İntihar ederek yaşamını sonlandıran şair Sylvia Plath ve şair Ted Hughes’un oğlu Nicholas Hughes da kendi yaşamına son verdi. Annesi öldüğünde henüz bir yaşında olan Hughes, Alaska’da yalnız yaşadığı evde kendisini astı. Ablası Frieda, ölüm haberini verirken Nicholas’ın bir süredir depresyonla savaştığını açıkladı. 47 yaşındaki Hughes, hiç evlenmemişti ve çocuğu da yoktu. (.....)Nicholas Hughes’un intiharı bu ailenin trajik öyküsüne yeni bir halka ekledi.' (The Times)

b. Bir adın, bir sözcüğün harflerinin tümü ya da bir bölümü, herhangi bir nedenle yazılmak istenmediğinde, bu harflerin yerine kullanılır. Bu durumda sıra noktaların sayısı, genellikle, yazılmayan harflerin sayısı kadardır.
'Şimdi bu K....... denen görevlinin hemen istifa etmesi gerekmiyor mu?'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder